Megvalósult a naperőmű rendszer kiépítése a Siófoki Kórház-Rendelőintézetben

 
A Siófoki Kórház-Rendelőintézet az Új Széchenyi Terv kertében sikeres pályázatot nyújtott be a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) támogatási rendszeréhez. A „Naperőmű rendszer kiépítése a Siófoki Kórház-Rendelőintézet elektromos áram ellátása céljából” című pályázattal Kórházunk mintegy 150 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesül 2015. év folyamán.
A pályázat benyújtására 2013-ban került sor. A pályázat elbírálása, a Támogatási Szerződés megkötése és a pályázat előkészítő munkálatai (tervezés, engedélyeztetés, közbeszerzési eljárás) egészen 2014. év végig folytak. Sikeres közbeszerzési eljárást követően a Kórház megkötötte a kivitelezési szerződést a nyertes vállalkozóval. A kivitelezési munkák a munkaterület átadásával 2015. március elején elindultak és április hónapban lezárultak. A műszaki átadás átvételi eljárás májusban fejeződött be.
A projekt kertében a Siófoki Kórház Rendelőintézet épületszárnyain napelemes rendszer került kialakításra saját energiafelhasználás kiváltása céljából. A beépítendő napelemek összteljesítménye 201,5 kWp. A projekt keretében 806 darab napelem és 18 db inverter került elhelyezésre. A megtermelhető villamos energia mennyisége évente 175.000 kWh, ami évente mintegy 7,1 millió Ft működési költség csökkenést eredményez (ez az éves villamos energia mintegy 17%-át teszi ki.). A napelemek a Kórház A, B, C, D és E szárnyának (lapos)tetején, továbbá a víztorony falán kerültek elhelyezésre.
A kivitelezésért felelős szakmai stáb irányítása mellett a kórházi ellátás színvonala nem csökken: a beruházás ideje alatt az ellátás zavartalan volt kórházunkban. A munkaterületek úgy kerültek kijelölésre, hogy az se a betegek se a mentők útját ne zavarják.
A projekt teljes pénzügyi elszámolására ez év nyarán kerül majd sor.
A projekt eredményeként jelentősen csökkennek majd a Kórház működési költségei, továbbá csökken a kórház működésének környezetre gyakorolt hatása, hiszen évente mintegy 164 tonna mennyiségben csökken a Kórház Co2 kibocsátása.
Mindez lehetővé teszi Kórházunk számára, hogy a projekt eredményeként jelentkező megtakarításainkat a betegellátás színvonalának növelésére, további fejlesztések előkészítésére fordítsuk.

Képek


Hozzászólások

 

Keresés

Tájékozódás

Partnerek

EESZT

Közadatkereső

További lehetőségek