Komplex intézkedési terv szükséges az orvosok és az egészségügyi szakdolgozók elvándorlásának megakadályozására - jelentette ki Zombor Gábor, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára kedden egy budapesti szakmai konferencián.
Zombor Gábor az önkormányzati egészségügyi napok 18. konferenciáján, amelyet Egészségügy 5 dimenzióban címmel rendeztek meg, azt mondta: az elvándorlás megakadályozásában a kormánynak szorosan együtt kell működnie az egyetemekkel, az intézményekkel és az érdekképviseletekkel. Komplex intézkedési terv szükséges, amelybe beletartozik a bérek további emelése, a mozgóbérek és a túlórák rendezése - tette hozzá. Zombor Gábor közölte, hogy a magyar egészségügy számára az egyik legfontosabb érték a jól képzett orvosok és a szakdolgozók. A rezidensképzést az egészségügyi kormányzat központilag kívánja megszervezni, és az ösztöndíjrendszert ki kívánja terjeszteni.

A finanszírozásban azt tervezik, hogy a kórházi vezetőknek nagyobb szabadságot adnak. A működésben jelentős változások várhatók: átalakul a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet szervezete, működési profilja, és nagyobb önállóságot kapnak majd a kórházak vezetői - mondta Zombor Gábor, hozzátéve, hogy ezzel az ellátási felelősség is együtt jár. A kórházak adósságát konszolidálják, és akkor "indul élesben a rendszer". A konszolidáció az elképzelések szerint év végén, a jövő év elején zajlik majd le - tette hozzá.

Elmondta azt is, hogy a szakmák között kialakult rendkívüli eltéréseket csökkenteni szeretnék, hiszen mind a finanszírozásban, mind az ellátásban anomáliák vannak. A hálapénz visszaszorításában támogatja a Magyar Rezidens Szövetség elképzeléseit, hogy elinduljon egy olyan folyamat, amely réseket üt a rendszeren. Kitért arra is, hogy változás várható a vidéki egészségügyi ellátórendszer színvonalában, hiszen az országban mintegy 340 milliárd forint összértékű beruházások zajlanak.

Forrás: kormany.hu

Hozzászólások

 

Keresés

Tájékozódás

Partnerek

EESZT

Közadatkereső