A  közelmúltban került publikálásra az egyik legtekintélyesebb szakmai folyóiratban prof. Simon Kornél és prof. Wittmann István közleménye.
A  közelmúltban került publikálásra az egyik legtekintélyesebb szakmai folyóiratban (Reviews in Endocrine and Metabolic Disorders, Vol. 20, Issue 2, p151-160. 2019) prof. Simon Kornél (Siófok, Városi Kórház) és prof. Wittmann István (Pécs, Orvostudományi Egyetem, Nephrológiai Klinika) közleménye Can blood glucose value really be referred to as a metabolic parameter? cimmel.

A közlemény arra hívja fel a figyelmet, hogy a ma - tankönyvben szereplő alaptétel - miszerint a vércukorérték a szervezet általános anyagcsere-állapotát tükröző paraméter, azaz: a normális vércukorérték normális anyagcserét, a kóros vércukorérték pedig kóros anyagcserét jelöl, csak komoly fenntartásokkal fogadható el. A szerzők számos klinikai és kórélettani példával igazoljákállításuk jogosultságát: kóros (magas) vércukorérték mellett is létezhet adott szervben normális, vagy akár szupernormális anyagcsere-, ill. normo-, ill. hyperfunkciós állapot. Ennek ellenkezője is igaz: normális vércukorérték mellett is előfordulhat egy adott organum súlyosan károsodott anyagcsere-, ill. funkció-állapota. A tankönyvi alaptételt cáfoló érvek élettani magyarázata az, hogy a vércukorérték  a vérből nyert ún. transzport-paraméter, melynek az egyes szervekben lévő aktuális anyagcsere-aktivitással csak esetleges párhuzamossága mutatható ki. A közleményben leírt következtetés kizárólag a nemzetközi irodalomban közölt adatok ismeretén alapult, speciális módszer alkalmazását nem igényelte.

A teljes cikkhez

Hozzászólások

 

Keresés

Tájékozódás

Partnerek

EESZT

Közadatkereső