Kórházi szabályok a látogatási tilalom idején

 
Látogatási tilalmat rendelt el az országos tisztifőorvos Magyarország valamennyi fekvőbeteg-ellátó és bentlakásos szociális szolgáltatást nyújtó intézményében az új koronavírus miatt. Ezért 2020. március 8-tól teljeskörű látogatási tilalom lépett érvénybe Siófoki Kórház-Rendelőintézet összes fekvőbeteg osztályára is. A tilalom visszavonásig érvényes.
A fertőzés a zárt közösségekben, intézményekben képes gyorsan elterjedni, és nagyszámú, súlyos, esetleg végzetes kimenetelű megbetegedést okozni. Az elrendelt látogatási tilalomra való tekintettel a kórház vezetősége összeállította az alábbi tájékoztatót.

Meglátogathatom-e súlyos, életveszélyes állapotú családtagomat?
Igen. A súlyos, életveszélyes állapotú betegnél, – egyéni méltányossági alapon – írásos engedéllyel egyszerre egy hozzátartozó tartózkodhat. A hozzátartozó köteles beszerezni egészségi állapotáról egy háziorvosi nyilatkozatot, majd kérvényezni kell a látogatást a beteg kezelőorvosánál, amit a főigazgató vagy az orvosigazgató engedélyezhet.

Bent lehetek-e a beteg gyermekem mellett?
Igen. A kiskorú beteg mellett az egyik szülő, vagy a gyermek törvényes képviselője tartózkodhat a kórházi kezelés idején.

Bent lehet-e az apuka gyermeke születésénél?
Igen. A szülő nő által kijelölt személy jelen lehet a vajúdás és a szülés idejére. A megjelölt személy köteles beszerezni egészségi állapotáról egy háziorvosi nyilatkozatot, majd írásban kérvényezni kell a bentlét engedélyezését a Szülészet-Nőgyógyászati Osztály osztályvezető főorvosánál, amit a főigazgató vagy az orvosigazgató engedélyezhet.

Bemehet-e a beteghez egyházi személy?
Igen. A beteget megilleti az egyházi személlyel való kapcsolattartás, azonban ezt is kérvényezni 
szükséges a fentebb leírtak szerint.

Behajthatok autóval a kórház udvarára?
Kizárólag a mozgásában korlátozott beteget a hozzátartozó kiteheti vagy felveheti az udvaron, azonban ezt követően a gépjárművel ki kell hajtania a kórház területéről.

A mozgásában korlátozott akár érkezik, akár távozik kórházunkból, hozzátartozó kizárólag az adott kórházi osztály bejáratáig kísérheti. A betegfelvételt és a beteg osztályról való elengedését a kísérőnek az előtérben kell megvárni. 
A fentieken kívül egyéb behajtás nem engedélyezett.

Mi történik, ha megszegem a látogatási tilalmat?
A látogatási tilalom megsértése – a jogszabályi előírások alapján – 30 000 Ft és 5 000 000 Ft közötti pénzbírság kiszabásával járhat.

Mehetek-e vizsgálatra, kezelésre a tilalom ideje alatt?
Igen. Minden szakrendelés a megszokott módon működik.
Tisztelettel kérjük a betegeket, hogy amennyiben a tervezhető vizsgálatokat (labor, röntgen, ultrahang és egyéb szakrendelői vizsgálatok) háziorvosuk is halaszthatónak tartja, a fertőzésveszély csökkentése érdekében a járványhelyzet után keressék fel szakrendelőnket, diagnosztikai részlegünket. 
A Sürgősségi Betegellátó Osztály (SBO), az elhunytakkal kapcsolatos ügyintézés és a pénztár is a megszokott rendben működik. Kérjük, amennyiben enyhék, nem sürgősek, nem életet veszélyeztetők a panaszaik, az SBO gördülékeny működése érdekében először a háziorvossal, ügyeleti időben pedig a háziorvosi ügyelettel vegyék fel a kapcsolatot.

A járványhelyzetre való tekintettel a fenti szabályok módosulhatnak, további korlátozások vezethetők be, melyekről folyamatos tájékoztatást nyújtunk. 


Siófok, 2020. március 13.

Dr. Inczeffy István
        főigazgató
 

Hozzászólások

 

Keresés

Tájékozódás

Partnerek

EESZT

Közadatkereső